Wednesday, 15 August 2012

Sekali Lagi...


kehidupan umpama roda.kita tidak semestinya berada di atas,tiba masanya,kita akan berada di bawah.tapi,adakah kita akan bertahan saat kita berada di bawah?
tiada siapa pun di dunia ini yang mahukan kegagalan.semuanya inginkan kejayaan.tapi,kita tidak dapat mengatur perjalanan hidup kita sendiri.segalanya telah ditentukan.kita sebagai hamba perlu menerimanya dengan hati yang terbuka.
namun...
adakalanya saat kita ditimpa kegagalan,kita persoalkan.kenapa mesti aku yang gagal?kenapa bukan orang lain?kenapa aku tetap gagal walaupun aku sudah mencuba yang terbaik?kenapa...kenapa dan kenapa...terlalu banyak kenapa.
hakikatnya...
setiap kegagalan yang kita hadapi adalah dugaan Allah untuk melihat sejauh mana kita tetap bersabar.adakah kita akan terus berputus asa tanpa cuba untuk bangun semula?tidak...bukan itu yang sepatutnya kita lakukan.menyerah bukan cara yang terbaik.tapi,bercakap itu mudah bukan.melakukannya???
hati...akan tetap punya rasa sedih saat kita gagal.mungkin untuk kegagalan yang pertama kali,kita mampu untuk bertahan.tapi,andai itu bukan yang pertama,adakah hati akan kuat untuk bertahan???bukan semudah itu.
cuma...
jangan diikut kehendak hati,kerana kelak binasa diri.bersedih itu berpada-pada.jangan sampai lupa pada-Nya.ujian Allah tidak akan diberi pada hamba yang tidak mampu untuk menanggungnya.
sabarlah wahai hatiku...Allah sedang mengujimu

No comments: